Hur det går till

Rent praktiskt när man kommer till skyttet vare sig man är där för första gången eller skjuter ofta är att man går förbi själva skjutlokalen och rakt fram så man kommer till sekretariatet. (Bild kommer) Där sitter någon och tar emot, det kan vara kö även här. Men alla hamnar i turordning. Har man inte skjutit sedan tidigare så får man fylla i en lapp med namn och lite kontaktuppgifter som mail och telefonnummer. Dessa uppgifter blir aldrig publika utan är till för administration. När man väl är anmäld och har betalt sin serieomgång (20kr för veteran/ungdom och 30kr för vuxen) så får man en kö-plats. Då brukar man sitta i rummet mellan sekretariatet och hallen. (Bild kommer) Där kan man fråga andra om tips hur man skall förbättra sitt skytte eller bara sitta och varva ner inför sitt egna skytte. När det blir en ledig skjutplats så får den som väntat längst skjuta. När du väl kommer in i skjuthallen så tänk på att gå förbi försiktigt bakom de som skjuter. Man kan vänta bakom en skytt tills man ser att denne avfyrat och sedan smyga förbi bakom.

Bild på skjutplatser.

Ditt namn kommer att stå på monitorn och det kommer finnas någon på plats som hjälper dig till rätta. Ser till att du får ett lämpligt gevär och även går igenom hur det fungerar om du aldrig skjutit innan. Det är ju som sagt lite annorlunda att vi skjuter med diopter istället för kikarsikte som man ser på teve eller struket korn som man kanske är van vid från luftgevär innan.

Skjutplats. I detta fallet är det skytt nummer 91 Carl S som skjutit sittande (LSi)

Vad det gäller siktet så finns det en bild som visar hur set ser ut.

Man skall alltså ha allt centrerat i mitten och när man väl är där så kramar man försiktigt avtryckaren tills skottet går iväg. Det är en bra sak att fortsätta hålla siktet även efter skottet har gått. Annars är risken stor att man vrider på geväret innan kulan hunnit lämna pipan och den inte hamnar där man siktat. Ett andetag räcker att vänta. Men du kommer att hitta din egna rytm snabbt.

Först så skjuter man ett par provskott (vi brukar räkna med en 5st för att se att siktet stämmer med skytten). När provskotten väl är klara så går man över på serieskytte. Dvs man skjuter sina 20 skott som en serie innebär. Skjuter man för många provskott så är risken att ögat inte orkar med slutet på serien. Det är mer krävande än man tror att sitta och stirra i en diopter och hitta 10:an 20 ggr på raken. En serie tar cirka 20minuter att skjuta. När du är klar med din serie så går du tillbaka till sekretariatet och får din resultatlapp utskriven om du vill ha den.